Belangrijke ontwikkelingen

Een sterke gemeente met een zelfbewuste rol in de regio

De gemeente Diemen staat door haar schaal dichtbij burgers. Juist deze schaal versterkt onze bestuurskracht, omdat die aansluit aan op de bestaande sociale en ruimtelijke infrastructuur. Diemen heeft ook in 2019 vanuit die houding voor een zelfbewuste en solidaire samenwerking binnen de Regio gekozen. Samenwerking binnen Duo+, Amstelland-Meerlanden, de Metropoolregio Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam hoort daar natuurlijk bij. Op verschillende momenten hebben we onze standpunten kenbaar gemaakt, waar mogelijk in gezamenlijkheid met de deelregio. Zo hebben we invloed kunnen uitoefenen, waarbij regionale samenwerking een zaak van geven en nemen blijft, waarmee we gezamenlijk de regio willen versterken. Samen met buurgemeentes binnen de Metropoolregio Amsterdam en andere partners hebben we gewerkt aan gemeente-overstijgende regionale thema’s als de complexe (jeugd-) zorg, woningmarkt, verkeer, openbaar vervoer, duurzaamheid en de economie. We hebben aansluiting gezocht bij diverse regionale initiatieven op het gebied van duurzaamheid, landschap en het sociaal domein en hier zelf ook actief aan bijgedragen.

Samenwerking Duo+

In 2019 heeft tussen de DUO-gemeenten uitvoerig overleg plaatsgevonden over de koers en richting van Duo+. Dit heeft geleid tot een concept notitie met een missie,visie en kernwaarden.

Missie:

Duo+ zorgt ervoor dat de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn hun lokale opgaven realiseren.

Visie:

Wij voegen waarde toe door advisering, uitvoering en uitwisseling.

Wij voegen waarde toe door advisering, uitvoering en uitwisseling.

Kernwaarden:

  1. Samen (verbinden en samenwerken): kansen zien in verschillen, samen doen en dan vlammen!

  2. Klantbewust: waarnemen, luisteren, invoelen, doen.

  3. Flexibel (meebewegen en tegenbuigen): samen durven aan te passen vanuit een gemeenschappelijke opgave.

  4. Efficiënt: zo slim en effectief mogelijk de opdracht uitvoeren.

  5. Professioneel: wij zijn deskundig, (zelf)kritisch en integer.

De missie en visie geven kort en bondig aan waar Duo+ voor staat. Niet alleen de 3K's (kosten, kwetsbaarheid en kwaliteit) zijn van belang maar ook de ruimte om de dienstverlening af te stemmen op de drie afzonderlijke gemeenten. Uiteraard blijft de samenwerking gericht op harmonisatie, dit levert immers de gewenste efficiencyverschillen op, maar ook is er meer nadrukkelijk de mogelijkheid tot maatwerk (invulling geven aan ambities uit coalitieprogramma's van de drie DUO-gemeenten).

Betrokken: Laagdrempelig en Open Bestuur samen met Raad en Bewoners

In de afgelopen jaren maken we een ontwikkeling door waarbij we steeds meer samenwerken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dit veranderde samenspel vraagt om een open en laagdrempelig bestuur. Een laagdrempelig en open bestuur vergroot het vertrouwen van de burger in de politiek en in de gemeentelijke organisatie. Voorkomend uit het beleid Diemen doen we samen (2017) zijn in 2019 verschillende inspanningen verricht.

In 2019 is in de werkgroep Meervoudige Democratie nagedacht over de rol van raadsleden binnen participatieprocessen. Enerzijds richt de werkgroep zich op de rol van raadsleden bij plan- en beleidvorming vanuit de gemeente. Hiervoor blijven we als organisatie de raad vroegtijdig betrekken bij planvorming en denken we gezamenlijk na over participatieprocessen. Anderzijds is nagedacht over de rol van raadsleden als aanjager van het initiatief. Dit heeft er toe geleid tot een actieplan die de verbinding tussen organisatie, raad en inwoners versterkt.

Ook heeft de organisatie een sterke doorontwikkeling doorgemaakt op het gebied van participatie. Dit heeft geleid tot een gedeelde bewustwording rondom participatie, zowel bij de organisatie als bij bestuur. We hebben een flexibele houding tegenover inwoners en houden tijdens het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden de principes van het rekmanifest in ons achterhoofd. We zijn nu in een fase beland dat we dit nieuwe samenspel willen inbedden in de organisatie: structureren en handvatten bieden, om zo de werkwijze op het gebied van participatie te verduidelijken en verder te brengen. Hiervoor is in 2019 een participatieadviseur aangesteld die is het gestart met bouwen van structuren voor de borging van participatie.

We versterken onze participatieprocessen en ondersteunen initiatieven van inwoners. Zo zijn er in 2019 voorafgaand aan grote projecten en beleidsstukken, zoals de herinrichting Vogelweide, Nota Sociaal Domein en het parkeerbeleid, participatie- en communicatieplannen opgesteld. Daarnaast hebben we verschillende initiatieven zoals groeninitiatieven bij de Anne Frank wijk en Plantage de Sniep ondersteund en gefaciliteerd. Daarnaast worden medewerkers door ontmoetingsruimtes, zoals de publiekshal in het gemeentehuis, gestimuleerd om op een laagdrempelige wijze contact met inwoners te onderhouden.

We versterken onze participatieprocessen door vroegtijdig de organisatie, raad en gemeenschap te betrekken bij de planvorming. In 2019 is er gestart met de voorbereiding van de omgevingsvisie en heeft de raad medio 2019 kaders meegegeven over de betrokkenheid van de gemeenschap bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie. In de komende periode zullen verdere stappen worden gezet om organisatie, raad en gemeenschap verder te betrekken in de totstandkoming van de omgevingsvisie.

Kortom: We blijven inzetten op het zoveel mogelijk betrekken van inwoners en het versterken van participatie.

Trainees

Na een geslaagde eerste ervaring in Diemen met een traineeprogramma (2017-2019) zijn in 2019 twee nieuwe trainees van start gegaan. Samen met andere jong talenten in de organisatie nemen zij deel aan het jong talentprogramma wat bestaat uit training op maat, intervisie, coaching, werkbezoeken en groepsopdrachten. De trainees zorgen wederom voor een frisse blik zo blijkt en het talentprogramma zorgt voor een hechte groep van jong talent, wat de gemeente versterkt als aantrekkelijke werkgever voor recent afgestudeerden.

Verbouwing publiekshal

In oktober 2018 werd de verbouwde publiekshal in gebruik genomen. Deze moderniseringslag draagt in belangrijke mate bij aan de wijze waarop de gemeente zich wil verstaan met haar inwoners, namelijk met een laagdrempelige en persoonlijke dienstverlening. Inmiddels is gebleken dat de hal goed functioneert. De ronde witte servicebalie voldoet helaas niet geheel aan veiligheidseisen en daarom volgt in 2020 een aanpassing.

Burgerzaken

In 2014 is de geldigheidsduur van de reisdocumenten paspoort en ID bewijzen aangepast. In plaats van 5 jaar zijn deze nu 10 jaar geldig. Dit betekent dat in 2019 de eerste dip merkbaar is in de legesinkomsten. Per saldo levert dit vanaf 2019 een nadeel op (zie tabel).

Leges (Buza)

2019

2020

2021

2022

1. Begroting 2018-2022

630

630

630

630

2. Begroting 2019-2022

420

355

355

355

3. (2-1) Verschil leges

-210

-275

-275

-275

Afdrachten

4. Begroting 2018-2022

-250

-250

-250

-250

5. Begroting 2019-2022

-160

-130

-130

-130

6. (4-5) Verschil afdracht

90

120

120

120

7. (3+6) Saldo

-120

-155

-155

-155

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf