Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

1. Prettige, aantrekkelijke leefomgeving afgestemd op passend kwaliteitsbeeld

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

1.1 - Inrichting en beheer zijn afgestemd op de gestelde ambities uit het kwaliteitsplan openbare ruimte

1.2 - Burgers zijn tevreden over het onderhoud van de openbare ruimte

1.3 - Burgers en bedrijven ondervinden geen overlast van water en worden beschermd tegen gezondheidsrisico’s a.g.v. afvalwater

1.4 - Natuur verbinden en beleven

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 1.1 - Inrichting en beheer zijn afgestemd op de gestelde ambities uit het kwaliteitsplan openbare ruimte

1.1.1 - Bijdragen aan meer differentiatie in beheer, gebruik en inrichting door het toepassen handboek openbare ruimte

Het handboek openbare ruimte is bij herinrichtingen toegepast. In centrum west is een kwaliteitsimpuls toegepast waarbij er extra aandacht is geweest voor bestrating. In de wijk Vogelweide is vanuit het handboek openbare ruimte gelet op gebruik van duurzame materialen.

1.1.2 - Uitvoering beheer conform programma groot onderhoud openbare ruimte

zie paragraaf 2 onderhoud kapitaalgoederen.

1.1.3 - Aanleggen van ontmoetingsplekken en verhogen van groene verblijfskwaliteit in de openbare ruimte (aanbrengen steigers, hondenspeelplaats, speelvoorzieningen, parkzitjes, ligweiden enz.).

Bij het Reigerpad in de wijk Akkerland ter hoogte van de wijk Akkerland is in combinatie met de vergrote buurtmoestuin een ontmoetingsplaats en speelplaats gerealiseerd. De uitvoering van een ontmoetings- en speelplaats op het voormalig trapveld studentenflats is gestart. Tevens is voorzien in een steiger. De voorbereiding en aanbesteding van het multifunctionele sportveld verblijf en ontmoetingsplaats Meelbeskamp is afgerond. De honden speelplaats De Sniep/sportpark kan door de bouwwerkzaamheden niet ontsloten worden en is daarom nog niet aangelegd. Wel is een hondenspeelplaats voorbereid bij het Zwannenpad hoek Jan Duikerhof. In het vastgestelde beleidsplan Spelen, bewegen en ontmoeten voor alle leeftijden staan de verdere ontwikkelingen vermeld.

1.1.4 - Bevording van de biodiversiteit (aanpassen ecologisch maaibeheer en beplantingskeuze, aanbrengen insectenrerservaten)

Om de biodiversiteit te vergroten is het intensief maaiprogramma op veel locaties aangepast en wordt pas eind juni gestart met maaien. Het areaal insecten aantrekkende beplanting is uitgebreid.

Subdoel 1.2 - Burgers zijn tevreden over het onderhoud van de openbare ruimte

1.2.1 - Het plan van aanpak zwerfafval updaten

Er is een start gemaakt met de update van het plan van aanpak. Daarnaast zijn er diverse stappen gezet om de jaarlijkse zwerfafvalvergoeding die wordt ontvangen van NedVang goed beter te beheren en in te zetten. We hebben veel materiaal aangeschaft ter ondersteuning van de landelijke opschoondag, zoals: knijpers, karretjes, hesjes e.d.

1.2.2 - Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden conform onderhoudsprogramma wegen, openbare verlichting, water, groen, speelterreinen en kunstwerken

zie paragraaf 2 onderhoud kapitaalsgoederen.

Subdoel 1.3 - Burgers en bedrijven ondervinden geen overlast van water en worden beschermd tegen gezondheidsrisico’s a.g.v. afvalwater

1.3.1 - Uitvoeren van het stedelijk waterbeheer door te voldoen aan de zorgplicht afvalwater, hemelwater en grondwater

Het beheer volgt het beleid als neergelegd in het vGRP (zie verder onderhoud kapitaalgoederen).

1.3.2 - Uitvoeren van het Gemeentelijk Riolerings Plan 2019-2023

Zie paragraaf 2 onderhoud kapitaalgoederen

1.3.3 - Onderhouden van oevers met aandacht voor ontwikkelen van biodiversiteit in natuurvriendelijke oevers

Alle nieuw te ontwikkelen oevers worden binnen de mogelijkheden ontwikkeld met als streven het vergroten van de biodiversiteit door middel van het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

1.3.4 - Uitwerken en implementeren van klimaatadaptieve maatregelen openbare buitenruimte. Voeren van risicodialogen met bedrijven, burgers en vitale functies

De risicodialogen worden in regioverband uitgevoerd en moeten in 2020 leiden tot een regionale uitvoeringsagenda.

Subdoel 1.4 - Natuur verbinden en beleven

1.4.1 - In stand houden en verbeteren van de ecologische verbindingen. Extra inzet hierop wordt meegenomen in het op te stellen duurzaamheidsprogramma

Met het blijvend gebruiken van het meerjaren werkplanoevers is het in stand houden en verbeteren van ecolochische verbindingen grotendeels gewaarborgd, waterpartijen en aanliggend groen zijn de dragers van de ecologische verbindingen binnen de bebouwde kom. Eind 2019 is de opdracht uitgegaan voor de kwalitatieve beoordeling van de Diemense ecologische structuur. Eindresultaat wordt een kansenkaart voor verbetering van de ecologische structuur in combinatie met o.a. biodiversiteit en klimaatadaptatie.

1.4.2 - Het verbinden van buurtgroen met de hoofdgroenstructuur/natuur

Met het realiseren van herinrichtingsprojecten wordt de verbinding van buurtgroen met hoofdgroenstructuur (wandellandschap en parken) een uitgangspunt van ontwerp.

1.4.3 - Versterken recreatieve functie Diemerbos: Samen met Groengebied Amstelland en Staatsbosbeheer actief inzetten op een financieel duurzaam beheer van het Diemerbos. Realiseren van een horecavoorziening bij de entree van het bos, aanleg van het Wandelnetwerk Diemerscheg en het uitwerken van een beheer- en ontwikkelstrategie voor de Diemerscheg met alle betrokken partijen, waaronder inwoners, bedrijven en verenigingen/stichtingen

het Wandelnetwerk Diemerscheg, onderdeel van het wandelnetwerk Noord-Holland, is gereed. De bouw van de horecavoorziening bij de entree van het Diemerbos is gestart. Er hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden over de Diemerscheg. Een eerste versie Ontwikkelperspectief Diemerscheg is gereed.

2. Actieve betrokkenheid inwoners en bedrijven bij inrichting/beheer leefomgeving

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

2.1 - Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij herinrichting en nieuwe aanleg

2.2 - Inwoners raadplegen t.b.v. het uitvoeren van (dagelijks) onderhoud

2.3 - Actieve betrokkenheid van inwoners bij dagelijks onderhoud

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 2.1 - Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij herinrichting en nieuwe aanleg

2.1.1 - Overleg met belanghebbenden op basis van uitgangspunten en schetsontwerpen en voorlopig ontwerp voor herinrichtingsprojecten

In 2019 zijn de uitgangspunten en ontwerpen van de speel- en ontmoetingsplaatsen Meelbeskamp en Rode Kruislaan met en door bewoners gerealiseerd.

2.1.2 - Houden van voorlichtingsbijeenkomsten en inspraakmogelijkheden (soms als workshop) bij herinrichtingsprojecten

Voor elk herinrichtingsproject in de openbare ruimte wordt gekeken hoe bewoners of bedrijven vanaf de start tot uitvoering kunnen betrekken om tot een gedragen ontwerp te komen.

2.1.3 - Ideën en verbeteringsvoorstellen van inwoners en bedrijven gebruiken bij herinrichting en nieuwe aanleg

Bewoners of bedrijven die met verbeteringsvoorstellen komen worden altijd uitgenodigd op een gesprek om hun ideeën toe te lichten. Voorbeelden zijn de inrichting van de Pr. Marijkestraat en de A. Loethoelistraat.

Subdoel 2.2 - Inwoners raadplegen ten behoeve van het uitvoeren van (dagelijks) onderhoud

2.2.1 - Burgers actief uitnodigen bij uitvoering van projecten en specifiek wijzen op participatiemogelijkheden

Participatiemogelijkheden worden altijd benoemd indien dat van toepassing is bij contacten met bewoners of bedrijven. Actief wordt hulp gegeven om participatie succesvol te laten verlopen.

2.2.2 - Verbeteren van communicatie over de afhandeling van door inwoners ingediende meldingen over openbare ruimte

In 2019 zijn de knelpunten geïnventariseerd op dit vlak. Nieuwe medewerkers worden extra gewezen op het belang van een duidelijke terugkoppeling van de wijze van afhandeling van de meldingen. Ook doen we onderzoek naar het al dan niet aanschaffen van een softwarepakket dat ons op dit punt moet gaan helpen.

Subdoel 2.3 - Actieve betrokkenheid van inwoners bij dagelijks onderhoud

2.3.1 - Inwoners stimuleren tot en ondersteunen bij participatieprojecten via medewerkers Ruimtelijk Beheer

Er worden continu kleinschalige participatieprojecten met bewoners gerealiseerd, denk hierbij een buurtmoestuinen, geveltuinen, bloembakonderhoud en zelfbeheer openbaar groen.

3. Verbeterde duurzaamheid en leefbaarheid op het gebied van duurzaamheid en milieu

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

3.1 - Actief duurzaamheidsbeleid, inclusief energietransitie, door middel van een programmatische aanpak

3.2 - Actief milieubeleid

3.3 - Bewoners gaan meer en meer afval scheiden

3.4 - Afvalinzameling is goed verzorgd

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 3.1 - Actief energiebeleid

3.1.1 - Opstellen van een duurzaamheidsprogramma (zie verder paragraaf Duurzaamheid)

Ten gevolge van de vergunningaanvraag van Vattenfall en het verzoek van de provincie om een VVGB voor de biomassacentrale heeft het proces voor het opstellen van een duurzaamheidsprogramma vertraging opgelopen.

3.1.2 Uitvoering geven aan reeds in gang gezette trajecten zoals:

  • de samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen met de initiatieven en het actieplan Daarom Duurzaam Diemen uit het werkatelier van 6 en 7 februari 2018 als vertrekpunt

  • Opwekken van duurzame energie met zonnepanelen en windmolens. Vormen van een community van bewoners die een collectief zonneproject gaan realiseren.

  • Stimuleren van energiemaatregelen bij woningen (huur en koop) door de verdere ontwikkeling van het project Innovatieve aanpak Nul op de Meter in combinatie met het stimuleren van het treffen van enkelvoudige maatregelen.

  • Invulling geven aan ambities energieneutrale en circulaire gebiedsontwikkeling in een visie en doelen, een heldere vraag aan marktpartijen en een beoordelingssystematiek bij ruimtelijke ontwikkelingen

  • Eigen elektrisch vervoer en uitbreiden van het aantal oplaadpunten voor het publiek

  • Energie besparen in gemeentelijke gebouwen en in openbare verlichting. Extra inspanning om de doelstelling van het aandeel duurzame energie te halen

  • De gemeente verstrekt het inmiddels zelfstandige Daarom Duurzaam Diemen met ingang van 2019 jaarlijks subsidie. De gemeente droeg bij aan de organisatie van het duurzaamheidscafé 2019, de ondersteuning van de duurzaamheidsinitiatieven en nam deel aan de overleggen.

  • De energiecoöperatie Diemen ecostroom heeft subsidie ontvangen voor hun promotie en communicatie over de verkoop van zonnepanelen voor eigen energie-opwek op bedrijfsdaken. In 2019 heeft Diemen Ecostroom 470 panelen geplaatst op 2 bedrijfsdaken en alle panelen verkocht.

  • Naar aanleiding van de RES en de aangekondigde aanpassing van de provinciale ruimtelijke verordening is in 2019 het onderzoek naar kansen voor windenergie weer herstart.

  • In 2019 is weer een jaarlijkse inkoopactie zonnepanelen en isolatiemaatregelen georganiseerd.

  • Het door de VNG gesubsidieerde project innovatieve aanpak naar nul op de meter is in 2019 afgerond. Er zijn in totaal 27 nul op de meter adviezen in Diemen opgesteld.

  • De uitgangspunten energieneutraal, circulair en klimaatadaptief uit de duurzaamheidsnotitie Holland Park West zijn in de inschrijfleidraad uitgewerkt tot selectie en beoordelingscriteria. Op basis hiervan zijn de inschrijvingen op duurzaamheid beoordeeld.

  • In 2019 zijn er 8 laadpalen met 16 laadpunten en 15 gereserveerde parkeerplaatsen bijgekomen. Het totaal per 31 dec. 2019 komt daarmee op 25 laadpalen met 48 laadpunten en 42 gereserveerde parkeerplaatsen. Bij winkelcentrum Diemerplein is een laadpaal voor elektrische fiets\scooter geplaatst

  • In 2019 zijn bij de openbare verlichting 170 armaturen vervangen door led verlichting

  • In het gemeentehuis is op de begane grond in de centrale hal, de raadzaal, de trouwzaal en vergaderruimten LED verlichting aangebracht

  • plaatsing 30-50% zuinigere ventilatoren op het dak van het gemeentehuis.

  • realiseren van verbeterde energiezuinigere doorstroming van de verwarming van het gemeentehuis door vervanging van ventielen en kranen

  • gestart met aanbrengen HR++ kunststof kozijnen bij kinderdagverblijf Pino

Subdoel 3.2 - Actief milieubeleid

3.2.1 - Uitvoeren van de Milieunotitie 2016-2019, het actieplan omgevingslawaai gemeentelijke wegen 2018-2022

  • uitvoering van de Wet milieubeheer taken (bodem, geluid, lucht, externe veiligheid) uit de milieunotitie vindt continu plaats bij vergunningverlening, milieutoezicht en handhaving en bij ruimtelijke ontwikkeling.

  • Met de aanstelling van een nieuwe medewerker is energietransitie in 2019 verzwaard opgepakt (zie paragraaf duurzaamheid).

  • De nota en de kaarten bodemkwaliteit zijn geactualiseerd en zullen in 2020 ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd

  • Bij de inrichting van de buurt Vogelweide zijn geluidsarme stenen toegepast conform het actieplan omgevingslawaai

  • bij de Oost-Westas is geluidsarm asfalt toegepast conform het actieplan omgevingslawaai

3.2.2 - Doorvoeren klimaatadaptief en biodiverse maatregelen

Maatregelen tegen wateroverlast en droogte zijn omlijnd en normen zijn neergelegd in het vGRP. Uitgangspunten tegen hittestress worden in 2020 geformuleerd. Het terugdringen van overbodige verharding (Steenbreek) leidt tot meer beplanting. Een diversere keuze van planten leidt tot een betere biodiversiteit.

Subdoel 3.3 - Bewoners gaan meer en meer afval scheiden

3.3.1 - Uitvoeren aanpassing(en) in wijze van afvalinzameling

Op 19 december 2019 is Afvalplan 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staan diverse wijzigingen in de afvalinzameling die moeten bijdragen aan het doel.

3.3.2 - Versterken van communicatie en voorlichting

Een communicatieplan maakt onderdeel uit van het in december 2019 vastgestelde Afvalplan 2020.

3.3.3 - Inzetten op het drastisch verminderen van restafval conform VANG-doelstellingen en coalitieakkoord (100 kilo per inwoner per jaar in 2020)

Voor dit doel is op 19 december 2019 Afvalplan 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staan diverse acties en wijzigingen in de afvalinzameling die moeten bijdragen aan het doel.

Subdoel 3.4 - Afvalinzameling is goed verzorgd

3.4.1 - Toezien op uitvoering overeenkomst afvalinzameling

Er is een uitgebreide overlegstructuur met Meerlanden. Wekelijks op uitvoeringsniveau, 3 wekelijks op beleidsniveau. Daarnaast ziet een opzichter van Gemeente Diemen toe op de naleving van de overeenkomst.

3.4.2 - Meldingen verzamelen en met Meerlanden zorgen voor structurele oplossingen

Er is een duidelijke dashboard waarin is te zien hoe het aantal klachten per soort soort zich ontwikkelt ten opzicht van het jaar ervoor. Er is doorlopend overleg om knelpunten op te lossen.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2018

Begroot
2019

Realisatie
2019

3.1.1 - % hernieuwbare elektriciteit (verplicht)

0,9%

NB

1,6%

3.4.1 - Omvang huishoudelijke restafval in kg per inwoner per jaar (verplicht)
Om te voldoen aan het landelijke VANG-programma (Van Afval Naar Grondstof) zal toegewerkt moeten worden naar 100 kg per inwoner per jaar in 2020.
De maatregelen die in 2016 genomen werden, volgens het raadsbesluit d.d.18 februari 2016, zullen leiden tot max. 5% extra afvalscheiding. In 2016/2017 werden de maatregelen volgens dit raadsbesluit gerealiseerd. Komende jaren gaan we het effect hiervan monitoren

230

200

223

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf